Melayu – Malay

Projek
ClimateTalks.Org adalah satu proses kajian iklim berorientasikan pengalaman iklim dilihat orang di seluruh dunia. Tujuannya adalah tiga kali ganda:

1. Bagi meningkatkan kesedaran iklim tempatan melalui perbualan dan interaksi dengan orang-orang di peringkat asas. Semua orang yang terlibat yang dipilih secara rawak. Selepas dialog terbuka mengenai pengalaman dan pemahaman iklim mereka, dunia dunia melambung sebagai ritual berakhir dengan perbualan. Ini adalah untuk menjadikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan , dan merangsang perbualan berterusan dengan rakan-rakan dan keluarga di kemudian hari.

2. Mendokumentasikan cerita dan menyatukan mereka dalam cerita yang lebih besar daripada manusia. Temu bual adalah berdasarkan prinsip-prinsip norwegian profesor Steiner Kvale pada Kaedah Penyelidikan Kualitatif , dengan mudah , jelas dan ringkas soalan-soalan terbuka . (Lihat senarai di bawah halaman ). Laman web ini adalah persinggahan pertama pada ” jalan” mendokumentasikan cerita-cerita dan orang-orang di belakang mereka. Laman web ini tidak termasuk semua cerita-cerita , tetapi memberi tumpuan kepada proses projek. Cerita-cerita yang “diselamatkan” untuk buku di kemudian hari, dan rancangan yang lain adalah dalam perancangan. Sehingga itu, menikmati imej-imej orang yang cantik dari seluruh dunia : o)

3. Untuk menyatukan orang-orang dari seluruh dunia dalam pemahaman manusia cabaran yang dihadapi. Ini dilakukan melalui pameran dan persembahan di mana cerita-cerita didokumentasikan bersama-sama dengan filem dan gambar yang disampaikan . Setiap tahun projek itu pergi ke Persidangan Iklim PBB (COP) dan tidak pameran. Bukan sebagai sebahagian daripada Persidangan rasmi, tetapi di kawasan awam, seperti Square atau jalan. Pameran adalah untuk rakyat, rakyat dan asasnya oleh rakyat : o) Jadi, jika COP PBB adalah Top -down , projek ini adalah Bottom -up.

About me:

IMG_3032

Nama saya Jens Louis Valeur Jaques . Saya seorang artis dengan Ijazah Sarjana Muda Design Prestasi & Perniagaan dari Universiti Roskilde dan Sarjana dalam Kepimpinan Kreatif , Inovasi & Keusahawanan dari Universiti Copenhagen , IT Universiti dan Sekolah Design Denmark. Kemudian saya telah ditambah dengan master fokus dalam kajian cuaca di Jabatan Antropologi , Jabatan Sosiologi dan Jabatan Sains Politik di Universiti Copenhagen .

Sebagai seorang artis , saya telah bekerja secara meluas dalam bidang kreatif . Dari teater dan tarian persembahan, seni pemasangan kecil dan besar skala , filem dan video muzik di hadapan dan di belakang kamera, fotografi dan lukisan … Ungkapan kreatif adalah apa yang penting kepada saya. Sederhana adalah tidak relevan.

motivasi:

Ayah saya , Ronny Jaques , adalah seorang jurugambar sentiasa perjalanan dunia , dan dia menanam benih pada saya untuk melakukan perkara yang sama . Kematiannya telah mencetuskan permulaan saya sebagai seorang pengembara dunia. Walau bagaimanapun saya perlu tujuan untuk perjalanan saya , dan saya memulakan projek iklim saya.

Dengan semua bahan saintifik atas ke bawah dalam dunia akademik dan di arena politik ( dengan hujah deduktif kadang-kadang terpendam ), saya mahu membuat pendekatan induktif bawah ke atas, memberi tumpuan pada “lantai tanah ” di mana orang biasa tinggal dan bekerja . Dan saya mahu hanya menjadi salah bercakap manusia kepada manusia yang lain, menjaga perbualan yang mudah dan lurus ke hadapan. Saya akan bertanya soalan terbuka berakhir dan berkata seboleh-bolehnya sedikit , membiarkan mereka melakukan bercakap dan dengan ini menyimpan perbualan sebagai orang yang benar dan jujur ​​yang mungkin. Dan jadi ia adalah ; o)

Proses :

Projek ini bermula longgar dalam bentuk, dengan memberi tumpuan kepada hanya bercakap kepada orang ramai mengenai isu-isu dan cabaran iklim tempatan, tetapi sentiasa dengan ” seni” ritual berakhir menaikkan dunia dan mengambil gambar mereka. Walau bagaimanapun, saya tidak lama lagi menyedari bahawa orang-orang di mana memberitahu saya cerita saya tidak pernah mendengar sebelum ini, dan saya mula merakamkan dengan lebih terperinci dan menginsuranskan bahawa soalan tertentu di mana beberapa ditanya setiap kali , untuk memastikan saya mendapat cerita penuh dan membuat cerita-cerita yang setanding.

Lima Tahun kemudian, kira-kira 500 + perbualan telah berlaku di 90 buah negara +. Setiap perbualan adalah sebahagian kecil daripada teka-teki. Satu teka-teki di mana anda tidak tahu apa yang gambar penuh kelihatan seperti. Saya telah perlahan-lahan mula untuk meletakkan teka-teki bersama-sama dan ia sangat menarik dan menarik untuk melihat hubungan di antara perbualan yang dunia selain dan mendapati bahawa perkataan tertentu yang digunakan dalam hampir setiap perbualan.

Tujuan :

Saya tidak suka mengunci pada hasil yang tertentu, tetapi sebaliknya membiarkan proses dan dalam kes ini, cerita-cerita menunjukkan jalan. Saya sudah melakukan pameran di bawah WorldUnite.Me nama, dengan gambar-gambar setiap tahun sekitar mesyuarat COP PBB.

Sejak 2008 , berjuta-juta orang telah melihat Pameran di seluruh dunia. Gambar-gambar di bawah adalah daripada COP15 PBB di Copenhagen di City Hall Square, di mana imej-imej telah dijangka pada interaktif 100 dunia besar kaki, dan pameran pada waktu malam semasa panjang Persidangan Iklim PBB 10 hari.

ClimateTalks.Org PBB Cop 15 ClimateTalks.Org PBB COP15

 

Pada masa akan datang saya mungkin membuat sebuah buku, interaksi -format Tablet, dokumentari , persembahan …. Masa akan memberitahu : o) Buat masa ini saya masih tertumpu dalam perbualan : o)

( Walau bagaimanapun, saya terinspirasi oleh ” Kisah Stuff “, dan cara mereka bercerita . Jika anda tidak pernah melihat ia , anda perlu . Anda boleh mencari dengan klik kanan di atas atau dengan pergi ke seksyen pautan ini.)

———————————

Steiner Kvale :

Temuduga Panduan: 10 kriteria Kvale ini yang penemuduga yang baik (sumber: Steinar Kvale Temubual : Suatu Pengenalan kepada Kaedah Penyelidikan Kualitatif 1996):

 Berpengetahuan dan biasa dengan topik temuduga
 Clear- soalan itu adalah mudah, mudah dan pendek
 Structured – memberi penjelasan struktur dan tujuan temuduga
 lembut – membiarkan orang-orang selesai apa yang mereka katakan
 Sensitif -dengar ditemubual
 Buka – tindak balas kepada apa yang penting untuk ditemu duga itu
 Pemandu – perlu tahu apa yang dia perlu mencari keluar, gunakan soalan dan meminta
 Kritikal bersedia untuk mencabar apa yang dikatakan oleh ditemubual
 Mengingati – apa yang telah berkata sebelum ini dan merujuk kembali kepada apa yang telah diperkatakan , jangan bertanya soalan yang telah dibincangkan oleh ditemubual
 menafsirkan demi meringkaskan apa yang telah diperkatakan
2 kriteria tambahan:
 Seimbang – tidak bercakap terlalu banyak untuk tidak bercakap terlalu sedikit
 Beretika sensitif – memastikan ditemu duga itu tahu apa yang penyelidikan ini adalah kira-kira dan bagaimana data akan dianggap
Membuat pengenalan ringkas tujuan penyelidikan dan bertanya tentang isu-isu kerahsiaan. Adakah ditemu duga adalah baik dengan berkongsi beliau / namanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *